UPC Future Makers verseny – I. Hely

UPC Future Makers verseny – I. Hely

UPC Future Makers verseny – I. Hely

A 2019-es FIRST Lego League nevű robotikaverseny díjkiosztóján értesültünk erről a versenyről. A Future Makers versenyen egy globális problémára kellett megoldást nyújtani egy weboldal, app, vagy scratch-es program keretében.

A robotikacsapat tagjaival elkezdtünk gondolkozni azon, hogy milyen problémára keressünk innovatív megoldást.

Ekkor eszünkbe jutott egy régebbi versenyre vitt ötletünk az éhezés és ételpazarlás problémájára. Itt egy legórobot szállította a házak között a felajánlott felesleges ételeket, amiket egy androidos alkalmazáson keresztül lehetett felajánlani, illetve megrendelni.

Újra elővettük az ötletet, és újraalkottuk a praktikus felhasználás érdekében és elkészítettük a program valós életben is működőképes, webes változatát.
A Felhasználók egy weboldalon keresztül feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot.
Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint. A weboldalt tudják használni éttermek is, ahol nagyobb mennyiségben keletkezik felesleges étel, és rendelni szeretetszolgálatok, vagy egyszerűen csak éhes emberek is tudnak.

A felajánlott, és sikeresen átadott ételek után az emberek FoodCoin-okat kapnak. Kezdetben a rendelést is FoodCoin-hoz kötöttük, és mindenki egy alap tőkével indult, viszont ezt elvetettük, mivel így, aki nem ajánlott fel ételt, az nem is tudott rendelni. A felajánlók most is kapnak FoodCoin-t karitatív tevékenységükért, de most teljesen ingyen lehet rendelni.

A felajánlók motivációját úgy szeretnénk fenntartani, hogy kuponokat kapnak az együttműködő üzletláncoknál. Ha a FoodCoin gyűjtés versennyé válna néhány nagy étteremláncnál (pl. McDonalds) között, nekik is megérné, mivel elmondhatják magukról, hogy mennyi karitatív tevékenységet végeztek, és nekünk is, mivel valóban karitatív tevékenységet végeztek.

A jövőben a feleslegessé vált ételeket (és akár eszközöket, bútorokat) önvezető teherautók szállíthatnák egyik pontról a másikra. A következő megmérettetésünkre, a World Robot Olympiad-ra egy ilyen rendszer modelljével készülünk.

A UPC Future Makers egyik eddigi legjobb versenyeinek közé tartozott. Rengeteg más, érdekes projektet tekinthettünk meg, ami segíthet a túlnépesedés, a vallási sztereotípiák, valamint a vezetők reakcióidejének csökkentésében. Volt két olyan projekt is, akik a programozással szeretnék megismertetni az embereket, és kidolgoztak egy olyan tananyagot, ami segíthet megismerkedni a számítógépes világgal akár egy nagymamának is.

A versenyen 1. helyezést értünk el, és a dublini The Coolest Projects versenyre kaptunk repülőjegyet. Most dolgozunk a program továbbfejlesztésén, és azon, hogy lokálisan, például egy iskolában is működjön a hely azonosítása (pl. teremszámokkal).

1 Comment

2021.03.12.

https://waterfallmagazine.com

https://waterfallmagazine.com
Generally I don’t read article on blogs, however I would like to
say that this write-up very pressured me to take a look at and do it!
Your writing style has been surprised me. Thank you, very
great article.

Leave a Comment

Your email address will not be published. A kötelező mezők jelölve vannak *